Adhd oireita voi lievittää myös lääkkeettömästi tietynlaisella liikunnalla, oikeanlaisella ravinnolla ja ravintolisillä, nukkumalla riittävästi sekä erilaisilla läsnäoloharjoituksilla (mindfulness). Koska ADHD-oireiden lääkkeettömästä hoidosta paljon minultakin kysytään, päätin kirjoittaa blogisarjan aiheesta, jonka jaan myös suppeampana tässä kanavassa.
Enimmäisessä osassa keskityn mindfulnessiin.
Mitä mindfulness on?
Mindfulnessin juuret ovat itämaisessa meditaatioperinteessä ja sillä tarkoitetaan tietoista läsnäoloa tässä hetkessä. Harjoittelussa kiinnitetään huomiota hengitykseen ja samalla tarkkaillaan tuntemuksia kehossa. Pyrkimyksenä on hyväksyä kaikki tuntemukset kehossa ja mielessä – annetaan ajatusten ja tunteiden tulla ja mennä reagoimatta niihin.
Siihen on syynsä, että tietoisuustaidot ovat saavuttaneet suuren suosion: meditointi ei maksa mitään, siihen ei kulu paljon aikaa ja se on helppo lisätä päivittäiseen rutiiniin. Viimeaikaiset tutkimustulokset ovat antaneet lupaavia viitteitä myös siitä, että etenkin ADHD-oireiset hyötyvät mindfulness-meditaatiosta: lyhyillä päivittäisillä harjoitteilla voi alentaa stressiä ja parantaa sekä tarkkaavaisuutta että tunteiden hallintaa. Myös oppimiskyky ja muisti paranevat, luovuus ja positiiviset tunteet lisääntyvät. Mindfulnessin on todettu vaikuttavan vahvistavasti myös itsetuntoon.
Mielemme on tottunut analysoimaan ja ennakoimaan ja siksi lyhytkin hetkeen pysähtyminen voi tuntua vaikealta. Keskittymisvaikeuksita kärsivien kannattaakin aloittaa on joogalla, joka on liikkuvaa meditaatiota. Lukuisten terveyshyötyjen lisäksi joogaamalla voi lievittää ADHD-oireita, rauhoittaa mieltä ja vähentää ahdistusta.
Omasta kokemuksestani voin kertoa että esim. Bikram-jooga hidastaa tehokkasti tuhanteen suuntaan laukkaavat ADHD-aivoni ajatukset, ja se onkin omakohtainen suosikkini. Viime aikoina on kärisvällisyys yltänyt hitaampiinkin harjotteisiin taitavan jooga-ohjaajani Hani Rautakorven ohjauksessa.
Pyysin häntä listaamaan muutaman helposti suoritettavan jooga-asanan, joiden avulla saat tehokkaasti mielesi rauhoittumaan. Kun teet harjoituksia kiinnitetä huomiosi hengitykseen ja tarkkaile tuntemuksia kehossasi. Näin kehotietoisuutesi vahvistuu, pääset kiinni olemassa olevaan hetkeen, vahvistat kehon ja mielesi välistä yhteyttä.