fbpx

Fibromyalgia ja ADHD

Tiestikö, että ADHD ja fibromyalgia saattavat kulkea käsi kädessä? Itselläni fibromyalgia todettiin ollessani 24-vuotias, kun taas ADHD-diagnoosin sain vasta keski-ikäisenä. Edellä mainittujen yhteydestä ei suomen kielellä tietoa juurikaan löydy, saati tutkimustuloksia, mutta maailmalla asiaa on tutkittu enemmänkin. Googlaamalla ADHD ja fibromyalgia löydätkin aiheesta kosolti englannin kielistä aineistoa.

Mm. Etelä-Afrikkalaisessa yliopistossa, Pretoriassa, on toteutettu vuonna 2018 tutkimus, jonka mukaan jopa 45% fibromyalgiaa sairastavilla on myös ADHD. Jälleen tullaan välittäjäaineisiin (mm. dopamiini ja serotoniini), niiden poikkeavaan toimintaan, joka lieneekin tässä se yhdistävä tekijä.

Jopa 45% potilaista
joilla on fibromyalgia,
on todettu myös ADHD

Mitä fibromyalgia on?

Fibromyalgia on krooninen kipuoireyhtymä, jossa kivun käsittely- ja säätelyjärjestelmät ovat yliherkistyneet. Tämä tuki- ja liikuntaelimistön sairaus aiheuttaa kipua niin lihaksissa, kuin sidekudoksissa (fibro = sidekudos  myalgia = kipu lihaksissa). Sairaus saattaa aiheuttaa erilaisia neuroprykologisia oireita ja siksi puhutaankin oireyhtymästä.

Fibromyalgian synnyn syytä ei edelleenkään tiedetä. Oireyhtymän puhkeamiseen vaikuttavat monet seikat, joiden seurauksena syntyy eräänlainen keskushermoston herkistymisilmiö. Erääksi fibromyalgian syyksi on epäilty pitkäkestoista stressiä, sillä tautia sairastavilla on todettu samanlaisia hormonierityksen muutoksia kuin pitkäaikaisesta stressistä kärsivillä. Toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä, onko stressi fibromyalgian syy vai onko se seuraus taudista.

Fibromyalgiaa sairastava kärsii usein huonosta unen laadusta, mistä johtuen olo on jatkuvasti uupunut. Syvän unen aikana aivolisäke erittää kasvuhormonia, jolla on kudoksia vahvistava vaikutus. Kun syvä unijakso puuttuu ei tätä kasvuhormonia pääse erittymään. Niinpä potilailla onkin todettu kasvuhormonin erityksen vähenemistä. Hormonierityksen häiriöt taas voivat vaikuttaa keskushermostoon siten, että kivun kokeminen voimistuu.

Oireet

Fibromyalgialle on ominaista laajalla alueella esiintyvät, myös levossa esiintyvät kivut. Tyypillistä kivulle on se, että se tuntuu voimakkaampana tietyissä kehonosissa. Kun näille tietyille alueille kohdistetaan painetta, ne reagoivat voimakkaalla kivun tunteella. Kipupistekartan löydät osoitteesta fibromyalgiakipu.fi

Kipukokemukset vaihtelevat: kipu voi tuntua polttavana, kolottavana ja jäytävänä. Itselläni on usein tunne, kuin selässä olisi ikävä hammassärky. Kipuun vaikuttavat myös ulkoiset tekijät: usein kipua pahentaa kylmä, kostea ja vetoinen ympäristö sekä psyykkinen kuormitus. Myös väsymys, uupumus, turvotus, voimattomuuden ja puutumisen tunne ovat myös yleisiä. Saunassa kipu saattaa lievittyä mutta saunan jälkeen kivut saattavat voimistua.

Miten fibromyalgian todetaan?

Tautia selvitettäessä on ensin suljettava pois muut, saman tyyppisiä oireita aiheuttavat sairaudet. Taudin toteaminen perustuu lääkärin tekemään kliiniseen tutkimukseen sekä potilaan kokemiin oireisiin.

Fibromyalgiaan ei ole olemassa yhtä ja oikeaa hoitomenetelmää koska sairauden syytkin ovat vaihtelevat. Sairauden hoitoon tarkoitettua lääkettä myöskään ei ole. Jotkut saavat apua kipulääkkeistä, toiset särkylääkkeistä. Reumaliiton mukaan tulehduskipulääkkeistä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Omat oireeni helpottivat jonkin verran, kun jätin lääkärin suosituksesta gluteenin pois. Myös täydellinen sokerittomuus auttaa niin fibroon kuin ADHD:nkin oireisiin. Kaiken kaikkiaan terveellinen ravinto ja säännöllinen liikkuminen on hyväksi. Esim sauvakävelyn ja pilates-harjoittelun hyödystä on jopa tieteellistä näyttöä. Omakohtaisesti särkyihin on auttanut Hot yoga, sekä säännöllinen piikkimatolla makaaminen, joka mm. rentouttaa lihaskireyttä. Koita välttää stressiä ja yritä vähentää negatiivista ajattelua. 

Näihin edellisiin löydät vinkkejä myös kirjastani Supervoimani ADHD.

Hypnoterapialla on saatu hyviä tuloksia fibromyalgian hoidossa. Lue lisää tästä.

Lähteitä: Reumaliitto

Voisiko joku hyötyä kirjoitukseni sisällöstä? Jos, olen kiitollinen jos jaat sitä eteenpäin.

Onko sinulla tai läheiselläsi ADHD?
Olen kirjoittanut kiitosta saaneen kirjan Supervoimani ADHD . Kirjassa on harjoituksia sekä myös käytännönläheisiä vinkkejä arjenhallintaan.
Lue lisää tästä >

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kommentoi