fbpx

Merkkejä huonosta itsetunnosta

Itsetunto on tärkeä osa persoonallisuuttasi. Se vaikuttaa valtavasti siihen, millaisia ratkaisuja ja valintoja elämässäsi teet, ja tulet tekemään.

Hyvä itsetunto mahdollistaa sinulle oman näköisen, haluamasi elämän. Kun itsetunto on kunnossa, uskallat tavoitella niitä asioita, jotka saavat sinut tuntemaan onnea ja hyvää oloa.

Huono itsetunto hankaloittaa elämää monella tapaa. Et kehtaa tai uskalla tehdä asioita ja tästä syystä menetät monia upeita tilaisuuksia elämässäsi. Ei saa suuta auki tilanteissa, joissa pitäisi. Et uskalla tarttua lupaaviin mahdollisuuksiin. Ystävyyssuhteet saattavat jäädä pinnallisiksi koska epävarmuus saa sinut sulkeutumaan kuoreesi.

Huono itsetunto vaikuttaa elämään negatiivisesti monella tavalla, se ikäänkuin sulkee sinut häkkiin, josta seuraat elämäsi menetettyjä mahdollisuuksia.

Olen listannut alle asioita, jotka usein kielivät huonosta itsetunnosta

1. Keskityt enemmän siihen mikä on huonosti, kuin siihen mikä on hyvin
Huono itsetunto saa ajatuksemme usein keskittymään siihen, mikä on elämässä huonosti. Mitä itseltä puuttuu tai mitä jollain muulla on paremmin.

Siinä, että näet asiat realistisesti, ei ole mitään pahaa, mutta sinun on myös hyvä muistaa asiat, jotka elämässäsi ovat hyvin.

2. Luulet tietäväsi, mitä muut ajattelevat
Aika usein kuvittelemme tietävämme, mitä muut ajattelevat. Huonosta itsetunnosta kärsivä ajattelee niin töissä kuin parisuhteessakin, että muut pitävät häntä säälittävänä surkimuksena, mutta usein tämä ajatus on vain omassa päässä, oman sisäisen puheemme tuotoksena.

Muiden ajatuksille kannattaa antaa painoarvoa siinä tapauksessa, että kuulet ne ääneen lausuttuina. Jätä siis turhat tulkinnat väliin, koska todennäköisesti et ole luuloinesi ollenkaan oikeassa.

3. Pidät muiden ideoita omiasi parempina
Jos itsetuntosi on huono, kuvittelet helposti että muiden ideoiden olevan lopstavempia kuin omasi. Saatat käyttää hurjasti aikaasi mietien sitä miten esim. töissä toisit esille ajatuksesi parhaalla mahdollisella tavalla. Lopulta päädyt ehkä olemaan hiljaa, vaikka sinulla saattaisi olla loisto-idea ja näin menetät mahdollisuutesi tuoda esille jotain todella merkittävää.

Ole siis rohkea ja tuo ideasi reilusti esille ääneen. Siihen ei kuole – päin vastoin: parhaassa tapauksessa saat osaksesi ihailua ja ylistystä. Ja jo se ideasi ei saa kannatusta tänään, jo huomenna voi olla toisin.

4. Otat erimielisyydet ja palautteen henkilökohtaisesti 
Aina emme ole asioista samaa mieltä ja erimielisyydet ovat osa elämää. Jälkimmäisessä on hyvä pitää mielessä, että satunnainen konflikti ei ole hyökkäys sinua (tai ketään muutakaan) kohtaan henkilönä. Itseasiassa elämä olisi aika tylsää, jos olisimme aina samaa mieltä. Tällaisen tilanteen tullessa eteen, muista että maailmassa on niin monta mielipidettä kuin on ihmisiäkin: olethan itsekin joskus ollut eri mieltä (vaikka et välttämättä olekaan sanonut sitä ääneen).

Tunteet ovat ok – anna niiden tulla, mutta älä päästä niitä niskan päälle. Kerro omaa mielipiteesi ja hyväksy tosiasia, että erimielisyydet ovat osa elämää ja jatka eteenpäin.

5. Arastelet näyttää pettymystäsi tai harmistumista
Huono itsetunto saattaa nostattaa myös agressiivisia tunteita. Usein tunne kohdistuu itseesi, mutta turhautumista tulee helposti purettua myös muihin.

Kun vihan tunteet päästää kasaantumaan, saattaa lopulta tunnekuohu purkautua rajuna pienestäkin ärsykkeestä.

Hyväksy tunteet, anna niiden tulla, niin ne myös menevät. Kun tulet tutuksi tunteidesi kanssa, ei vihanpurkauksille välttämättä olekaan enää tarvetta.

6. Jättäydyt usein syrjään, valitset sivustakatsojan roolin.
Heikkoon itsetuntoon liittyy pelko haastetuksi tulemisesta, väärässä olemisesta ja nolatuksi tulemisesta.

Tämä itsensä suojelu johtaa kaikenlaiseen välttelyyn, tekosyiden keksimiseen ja kaikkein ikävintä: myös luopumiseen niistä asioista, joita oikeasti elämääsi haluaisit.

Muista, että epävarmuus on myös mahdollisuus. On täysin normaalia tuntea epävarmuutta muutoksen edessä. Jos et koskaan uskalla ottaa riskiä, mikään ei myöskään muutu.

Tiesitkö, että moni huonosta itsetunnosta kärsivä hyötyy hypnoterpiasta? Lue lisää tästä.

Kommentoi