fbpx

Voimaannu väreillä

Arvioin itseäni eteisen peilistä. Olen tyytyväinen asuvalintaani, mutta jotain kuitenkin puuttuu. Olen menossa palaveriin melko konservatiiviseen yritykseen ja olen pukeutunut sen mukaisesti: kohtuullisen vakuuttava, mutta ei kuitenkaan päällekäyvä. Niinpä suosikkivärini punainen sai nyt tehdä tietä pitkälle valkoiselle paitapuserolle, jolle olen antanut ryhtiä mustalla vyöllä. Koska neuvottelutilojen ilmastointi on usein armoton, puin varmuudeksi ylleni harmaan, laadukkaan neuletakin. Jalassani on mustat, siistit housut. Punainen on minulle tärkeä voimaväri ja kaipasin sen tuomaa nostetta. Mietin hetkisen ja totesin, että sukat eivät tulisi näkymään: kiireen vilkkaa pujotin jalkaani punaiset puuvillasukat ja korviini punaiset korvikset. Huh – heti tuntui paremmalta! Huuliin vielä maltillinen puna ja olin valmis! Kohteessa huomasin ilokseni, että kattauksessa oli punaisia lautasliinoja, ilmeisesti joulun jäljiltä. Nappasin niitä nipun lautaselleni myhäilin tyytyväisenä: the force is with me!

Olet ehkä joskus törmännyt samaan tilanteeseen: jostain selittämättömästä syystä kaipaat vahvasti tiettyä väriä? Sattumaa ei ole sekään, että meillä on joskus niin sanottuja värikausia. Edellä mainittuihin on olemassa ihan looginen selitys, joka selviää kun tutustumme värien kiehtovaan maailmaan.

Värit ovat energiaa ja visuaalinen kieli

Auringon valo on valkoista valoa, joka sisältää kaikki värit. Väri puolestaan on valoa, jonka silmin havaitsemme. Värejä ei ainoastaan nähdä vaan ne myös tunnetaan: esim. sokeat aistivat värejä ja niiden energiaa.

Meillä elollisilla olennoilla on auraksi kutsuttu energiakenttä. Auroja on eri värisiä ja niiden värit vaihtuvat mielialojemme ja tunnetilojemme mukaisesti. Aura pystytään nykyisin kuvaamaan Kirlian-kamerakuvauksella, joten niitä voidaan tutkia: auran värien, koon ja poikkeamien perusteella analysoitu niin ihmisen persoonallisuutta kuin terveydentilaa.

Elinympäristömme on tulvillaan värejä – niin luonnossa, vaatetuksessa, sisustuksessa, ruoassa, medioissa kuin liikenteessä. Olemme oppineet tulkitsemaanvärikoodeja lapsuudesta lähtien kautta aikojen(esim. punainen – vaaran väri). Väreillä ilmaisemme myös sanattomasti itseämme sekä tulkitsemme muita.

Miten värit meihin vaikuttavat?

Psykologit ovat tutkiessaan värejä ja niiden merkitystä todenneet, että ne vaikuttavat paitsi tunteisiimme, myös käytökseemme ja hyvinvointiimme.Se, miten aistimme värit, on yksilöllistä. Me myös tulkitsemme värit eri tavoin riippuen kulttuurista, paikasta, kokemuksistamme ja tarpeistamme. Lisäksi meillä kaikilla on väreihin liittyviä uskomuksia: alitajuisesti yhdistämme ne tiettyihin tilanteisiin, tunteisiin tai konsepteihin – niin hyvässä kuin pahassa.

Värien viestit vaikuttavat meihin myös alitajuisesti ja luemme niitä intuitiivisesti. Väreihin voi myös liittyä voimakkaita tunnemuistoja, jotka ovat osin myös tiedostamattomia. Esim. aistimme, että jonkin tilan värimaailma aiheuttaa meille jonkin tunnekokemuksen, mutta meidän on kuitenkin vaikea tukita mistä tämä johtuu.

Väristä voi saada myös ”yliannostuksen”, tästä on ihan omakohtaistakin kokemusta. Sekä äitini, että isoäitini rakastivat sinistä. Niinpä sain koko lapsuuteni kulkea sinisen eri sävyissä, joka oli suorastaan raastavaa, sillä rakastin punaista ja inhosin kylmää sinistä. Tästä syystä sininen väri aiheuttaa minussa edelleen vahvaa hylkimistä. Väriterapeutit suosittelevat inhokkivärien siedätyshoitoa, sillä tämä voi vaikuttaa mahdollisiin ei tiedostettuihin, ikäviin kokemuksiin hyvinkin vapauttavasti.

Väreillä parantamisen historia ulottuu mm. antiikin Kreikkaan, Egyptiin ja Kiinaan. Esim. kreikkalainen lääkäri Hippokrates otti vastaan potilaita eri värisissä huoneissa ja käytti värillä kyllästettyjä voiteita hoidoissaan.

Color Research and Application’n taannoin teetättämässä tutkimuksessa ilmeni, että kirkkaan värisissä huoneissa opiskelevat oppilaat pystyivät keskittymään opiskeluun muita paremmin. Värit vaikuttavat myös luovuuteen ja tuotteliaisuuteemme. Yhtä lailla värit rauhoittavat, laskevat sydämen sykettä jne. Mutta perehdytäänpä tähän hieman tarkemmin.

Värien ominaisuudet

Värit siis vaikuttavat siihen kuinka voimme, kuinka kohtelemme toisiamme, sekä kuinka keskittyneesti kykenemme työtehtäviämme suorittamaan. Siksi värien vaikutusten tunnistaminen on suureksi hyödyksi.

Punainen

Punainen on yksi rohkeimmista ja romanttisimmista väreistä. Se edustaa energiaa, intohimoa ja voimaa. Punainen väri lisää seksuaalista energiaa, joten ei ole sattumaa, että se on vallitseva väri bordellien sisustuksessa. Punainen kiinnittää nopeasti huomiomme ja tästä syystä se onkin varoitus- ja kieltomerkeissä universaalisti käytetty väri. Punaisen on myös todettu nostavan verenpainetta, nopeuttavan pulssia ja lisäävän aggressiivisuutta, joten sen hallitsevaa käyttöä on syytä harkita. Tilassa punaisen värin sanotaan vaikuttavan ajan tajuun – se katoaa. Tästä johtuen punaista väriä käytetään mm. kasinoissa ja ravintoloissa.

Uskotaan, että punainen väri voi auttaa lihasjäykkyyteen sekä paleleviin raajoihin.

Mitä pukeutumiseen tulee, miehen päällä punainen koetaan sankarillisena ja vahvana, kun taas naisen päällä sama sävy voidaan tulkita vietteleväksi tai eroottiseksi.

Käytä punaista kun kaipaat energiaa ja itseluottamusta. Vältä vilkkaan lapsen pukemista punaiseen.

Vihreä

Vihreä on harmoninen väri, johon liitetään luonto, kasvu ja kehitys. Vihreä yhdistetään myös terveyteen, nuoruuteen, turvallisuuteen ja ympäristötietoisuuteen. Ihmissilmä pystyy erottamaan kaikkein eniten juuri vihreitä värisävyjä. Vihreä tasapainottaa ja luo turvallisuuden tunnetta. Se viestii myös kliinisyydestä ja puhtaudesta; syy miksi useissa leikkaussaleissa sisustus, sekä hoitohenkilökunnan vaatteet ovat vihreän sävyisiä. Lisäksi vihreällä uskotaan olevan parantavia voimia.

Vaikka vihreä on luottamuksen ja toivon väri, on se myös kateuden ja pahuuden väri. Vihreä väri liitetään myös vaaraan, sillä kirkkaanvihreä on monien myrkyllisten eläinten väri.

Esineessä käytettynä vihreä vaikuttaa kokoon pienentävästi ja painoa alentavasti. Pukeudu vihreään, kun kaipaat lisää tasapainoa ja harkintakykyä.

Keltainen
 

Keltainen on valoisa väri, joka huomataan. Se yhdistetään aurinkoon, älykkyyteen, optimismiin, iloon ja energiaan. Keltaisen sanotaan tehostavan oppimista ja päätöksentekokykyä: siksi se on mainio valinta esim. työ/opiskeluhuoneen väriksi.

Toisaalta keltainen yhdistetään myös pakkomielteisyyteen, pelkoon, petokseen. Se on visuaalisesti aggressiivinen ja yleinen varoitusväri luonnossa. Sanotaan, että muistamme keltaisen värin pisimpään, joten suurina annoksina väri voi rasittaa silmiä ja aivoja.

Keltaisen värin uskotaan vaikuttavan parantavasti depressioon.

Pukeudu keltaiseen, kun kaipaat mielialan kohennusta tai kun tiedät kohtaavasi haastavan tilanteen tai pessimistisen henkilön.

Sininen

Sininen on kommunikaation ja itseilmaisun väri. Se on väreistä kylmin ja vaikuttaa tunteisiin voimakkaasti. Sinisellä värillä on rauhoittava vaikutus: se lisää turvallisuudentunnetta ja se saa meidät hengittämään rauhallisemmin. Suosi sinistä sävyä makuuhuoneessa sekä vilkkaan lapsen huoneessa. On myös todettu, että tuottavuutemme lisääntyy sinisessä tilassa.

Väri liitetään uskottavuuteen ja luotettavuuteen, ja sitä nähdäänkin paljon logoissa ja uniformuissa.

Sininen on varma valinta pukeutumisessa viestien rauhallisuutta, vakautta ja järjestelmällisyyttä.

Sininen myös lisää tilan tuntua.

Roosa/Vaaleanpunainen

Useissa kulttuureissa vaaleanpunainen mielletään feminiiniseksi väriksi. Vaaleanpunaiseen liitetään hempeys ja rakkaudellisuus, mutta se edustaa myös vilpittömyyttä, iloa ja optimismia. Se on lempeä väri ja sopii huoneisiin, joihin toivotaan hiljaisuutta, kuten esimerkiksi lastenhuone.

Vaaleanpunaista pidetään myös imelänä, mitä se liiallisesti viljeltynä onkin.

Vaatetuksessa väri viestii empatiasta ja tyttömäisyydestä.

Violetti (purppura)

Purppurasta muodostui aikanaan kuninkaallisten ja kirkollisten väri, koska sävy oli haastava ja kallis valmistaa.Violetin katsotaan ilmaisevan viisautta, rakkautta ja herkkyyttä. Violetti stimuloi aivoja ja ruokkii luovuutta. Leonardo da Vinci uskoi, että keskittyminen kymmenkertaistui purppuraisessa valossa.

Violettia käytetään paljon kauneustuotteissa ja kosmetiikassa. Se edustaa usein luovia, salaperäisiä ja mielikuvituksellisia brändejä.

Tilassa ja sisustuksessa violetilla on sulkeva ja lähentävä vaikutus. Violetilla valolla uskotaan olevan parantava vaikutus: sen sanotaan auttavan mm. päänsärkyyn ja rauhoittavaan hermostoa.

Esineissä ja pukeutumisessa violetti saa aikaan kokoa pienentävän vaikutelman.

Oranssi

Oranssiin liitetään dynaamisuus, menestys, viehätysvoima ja energisyys. Se myös johdattaa ajatukset lämpöön, turvallisuuteen ja ruokaan, joten se on oiva värivalinta keittiöön ja ruokailutiloihin. Oranssin sanotaan myös edistävän kommunikaatiota, joten se sopii seurustelutiloihin, kuitenkin maltillisesti käytettynä. Voimakkaat oranssin sävyt saattavat herättää aggressiivisia tunteita.

Oranssi on suosittu väri markkinointiviestinnässä, sillä se innostaa ja rohkaisee ostamaan. Oranssin hoitava vaikutus kohdistuu vatsan alueelle, suolistoon sekä alaselkään.

Pukeutuminen: valitse oranssia, kun haluat kohentaa mielialaasi ja tuntea olosi https://askelterveyteen.com/kaipaatko-lisaenergiaa-paiviisi/ energiseksi

Ruskea

Ruskea on väri, jota pidetään vaatimattomana, käytännöllisenä, joskus myös melankolisena. Ruskea ja beige toimivat rauhoittavina väreinä rentoutumiseen tai keskittymiseen tarkoitetuissa ympäristöissä. Ruskean merkitys värisymboliikassa on vähäinen. Psykologisissa tutkimuksissa ruskea on liitetty mukavuuden ja turvallisuuden tunteisiin. Ruskea on erityisesti aikuisten mieleen, lapset eivät siitä pidä.

Ruskeaan pukeutuva mielletään jalat maassa olevana ja lämpimänä ihmisenä, toisaalta myös vaatimattomana.

Turkoosi

Turkoosi on tunteiden tasapainottaja. Se koetaan raikkaaksi väriksi, joka symbolisoi tuoreutta ja puhtautta. Turkoosia käytetäänkin paljon juomien, uima-altaiden, lääkeyritysten ja kylpylöiden yhteydessä. Turkoosin sävyt – etenkin vaaleat – ovat suosittuja värejä myös saniteettitarvikkeissa ja saniteettitiloissa. Turkoosiin liitetään termit tietoisuus, mietiskely ja luovuus.

Turkoosia on käytetty immuunijärjestelmän vahvistamiseen.

Vaatetusta ajatellen turkoosin sanotaan lisäävän itsevarmuutta ja rohkaisevan aloitteen teossa.

Musta

Länsimaissa musta on suruväri. Musta liitetään mm. kärsivällisyyteen, vakavuuteen ja synkkyyteen, myös laadukkuuteen. Musta myös mielletään tilaksi, jossa ei ole mitään (musta aukko).

Musta väri viestii auktoriteetista ja vakuuttavuudesta ja sitä käytetäänkin usein virkapuvuissa. Toisaalta musta liitetään myös eleganssiin ja tyylikkyyteen. West Chester Universityssa tehtiin 1995 tutkimus, jonka mukaan mustaan pukeutuneita naisia pidettiin viehättävämpänä, seksikkäämpänä, varakkaampana, älykkäämpänä ja voimakkaampana.

Musta on myös painava väri: testit ovat osoittaneet, että ihmisen on vaikeampi nostaa kevyitä mustia esineitä kuin raskaita valkoisia esineitä.

Valkoinen

Valkoinen viestii viattomuutta, puhtautta ja raikkautta. Niinpä perinteisesti valkoiseen hääpukuun saivat pukeutua vain neitsyet. Valkoinen yhdistetään monessa kulttuurissa ja uskonnossa hyvyyteen: taivaaseen tai paratiisiin. Valkoinen viestii myös huolenpidosta; hoitohenkilökunnan vaatteiden valkoisuus herättää luottamusta.

Valkoinen on kevyt väri. Psykologisissa testeissä on todettu, että valkoiset laatikot tuntuvat kevyemmiltä kuin samanpainoiset mustat laatikot.

Pukeutumisessa valkoinen keventää oloa ja on loistava valinta lämpimään säähän. Uskotaan myös, että valkoinen vaatetus vahvistaa auraa ja ihmisen luontaista säteilyä. Kun haluat olla avoin ja vastaanottavainen, pukeudu valkoiseen.

Harmaa

Harmaa viestii tavallisuutta ja tasapainoa: väri, johon ei sisälly mitään yllättävää. Harmaata käytetään usein negatiivisissa ilmaisuissa, kuten ”harmaa arki” tai ”harmaa talous”. Harmaa liitetään myös tunteiden kieltämiseen sekä masennukseen.

Pukeutumisessa harmaa melko varma valinta, jos ei tiedä, millainen päivä on tulossa. Harmaalla saa aikaan ammattimaisen vaikutelman.

Voimaannu sinulle sopivalla tavalla!

Värien parantavia ominaisuuksia voit hyödyntää pukeutumalla, syömällä, hakeutumalla sopivan väriseen tilaan tai vaikka hengittämällä haluamaasi väriä. Hyödynnä mielikuvitustasi ja valitse sinulle sopivin tapa. Kaiken kukkuraksi tämä on aivan ilmaista!

Kommentoi