fbpx

ADHD ja lääkkeetön hoito osa 4 – Hypnoterapia

Tutkittua tietoa hypnoosista ja hypnoterapiasta ADHD-oireiden hoidossa

Eräs syy, miksi lähdin opiskelemaan hypnoterapiaa oli se, että tiesin hypnoterapian olevan toimiva hoitomuoto ADHD-oireiden hoidossa ja niiden lievittämisessä. Toinen syy oli se, että hypnoterapialla saavutetaan nopeasti pysyviä muutoksia.  Kolmas on se, että ADHD-asiakkaat ovat erityisen lähellä sydäntäni <3.

Itselläni on diagnosoitu ADHD aikuisiällä, lapsellani se havaittiin jo tarhaiässä. Lääkkeet eivät sovi kummallekaan meistä niiden rajujen sivuvaikutusten takia. Minulle ne aiheuttivat suunnatonta ahdistusta, sydämentykytyksiä, veivät ruokahalun ja unen: haittavaikutukset olivat massiiviset verrattuna lääkkeen tuomiin hyötyihin. On kuitenkin tärkeää mainita, että kokemukseni on yksilöllinen, ja monet hyötyvät lääkkeistä suuresti. Heillekin hypnoterapiasta voi olla hyötyä. Itse olen hyötynyt hypnoterapiasta aloittamisen vaikeuden ja impulsiivisuuden hallinnan haasteisiin liittyen..

 

Hypnoterapia sopii heille, joille lääkket eivät syystä tai toisesta sovi, ja se toimii myös lääkkeitä täydentävänä hoitomuotona.

 

Hypnoosi ja hypnoterapia lyhyesti

Hypnoosi on tila, jossa mieli rentoutuu ja tietoisuus muuttuu. Tämä tekee mielen vastaanottavaksi parantaville sugestioille eli sanoille ja kehotteille, jotka vaikuttavat tunnekokemuksiin ja mahdollistavat uuden oppimisen. Hypnoterapia on hoitomuoto, joka saa yhä enemmän tunnustusta lääketieteen rinnalla. Tutkimukset vahvistavat hypnoosin tarjoamat hyödyt erityisesti niille, jotka eivät ole saaneet apua lääkityksestä tai muista terapioista. Hypnoosihoitoon ei sisälly riskejä tai sivuvaikutuksia. Voit lukea hypnoterapiasta laajemmin tästä.

Kuten ehkä tiedätkin, on ADHD neuropsykiatrinen häiriö, jolle on ominaista mm. tarkkaavuuden, impulsiivisuuden ja aktiivisuustason säätelyn vaikeudet. Hypnoterapian avulla voidaan ADHD-potilaiden hoidossa mm. parantaa keskittymiskykyä, auttaa hallitsemaan impulsiivista käyttäytymistä ja vähentämää levottomuutta.

Hypnoterapian avulla voidaan auttaa ADHD-oireisia mm. parantamaan keskittymiskykyä, hallitsemaan impulsiivista käyttäytymistä ja vähentämään levottomuutta.

 

FAKTAA:
käyttökelpoinen hoitomuoto ADHD-aikuisilla

Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan hyväksytyssä Seppo Hiltusen väitöskirjassa käsitellään hypnoosin aikaansaamia aivotoiminnan muutoksia ja sen käyttöä ADHD-oireiden hoidossa. Väitöskirjan johtopäätelmiä on mm. se, että hypnoterapia on käyttökelpoinen hoitomuoto ADHD-aikuisilla.

Väitöskirjassaan Hiltunen yhdistää kolme laajaa tutkimusaluetta: hypnoosin, tarkkaavuuden ja tarkkaavuuden vaikeudet – tavoitteenaan saada lisätietoa hypnoosista, sen vaikutusmekanismeista ja sovellusmahdollisuuksista.

Väitöskirjan johtopäätöksiä oli mm.:

  • hypnoosisuggestioilla voidaan nopeuttaa auditiivista tarkkaavuussuoritusta
  •  hypnoosi ja hypnoterapia ovat käyttökelpoisia hoitomenetelmiä aikuisilla, joilla on ADHD. Hypnoosissa annetut suggestiot nopeuttivat heidän suoriutumistaan auditiivisessa reaktioaikatehtävässä. ADHD-kuntoutusten kuuden kuukauden seurannassa hypnoterapian hyötyjen havaittiin säilyneen jopa paremmin kuin CBT:ssä, joka on kirjallisuudessa eniten tutkittu ja parhaana pidetty psykologinen kuntoutusmenetelmä ADHD-aikuisilla. 

 

Hypnoterapia ADHD-oireiden hoidossa

Alkukartoituksessa tunnistetaan ja määritellään haaste johon asiakas haluaa apua. Tähän räätälöidään suunnitelma ja tavoitteet, jonka pohjalta hoito toteutetaan. Yleisimpiä haasteita ovat sosiaalisten tilanteiden pelko, unettomuus, ahdistus, impulsiivisuus, vihan hallinta, huono keskittymiskyky, ikävystymisen sietäminen, pakkoajatukset, aikaansaamattomuus, paniikkihäiriöt, unettomuus ja erilaiset addiktiot. Usein ADHD-ihmisillä on myös itsetunto-ongelmia, joita voidaan hoitaa samalla. Teksti jatkuu bannerin jälkeen

Kurssi ADHD-arjen hallintaan

Arjen hallinta ja elämä helpottuu kun tunnistat ja ymmärrät ADHD-piirteitäsi ja opit hallitsemaan niitä.

ADHD-kurssi on jaettu 13. viikon on jaksoihin. Jokaisessa on oma teema, joilla arjenhallintasi helpottuu ja voit alkaa elämään rennommin. Lue lisää tästä >

Psykologian tohtori Kimberly Fishbach New York Health Hypnosis and Integrative Therapy -klinikalta arvioi, että hypnoosi toimii ADHD-oireisilla, koska he ovat luontaisesti alttiita vaipumaan syviin ja mielikuvituksellisiin tiloihin. Tämä alttius mahdollistaa hypnoterapian tehokkaan vaikutuksen. 

Vuonna 2014 tehty tutkimus vertasi kognitiivisen käyttäytymisterapian (CBT) ja hypnoterapian vaikutuksia ADHD-oireista kärsivillä potilailla. Tulokset osoittivat, että molemmat hoitomuodot, CBT ja hypnoterapia, lievensivät oireita. Hypnoterapiaa saaneet potilaat raportoivat huomattavasti paremmasta psyykkisestä hyvinvoinnista sekä lieventyneestä ahdistuksesta, masennuksesta ja  ADHD-oireista verrattuna CBT-ryhmään.  Tukimus vahvistaa että hypnoterapialla on myönteinen vaikutus ADHD-oireisiin.

Jeffrey Rose, sertifioitu kliininen hypnoterapeutti ja NYC Advanced Hypnosis Centerin perustaja, kertoo että monet hänen potilaistaan ovat kokeneet myönteisiä muutoksia jo yhden hypnoterapiasession jälkeen. He ovat kyenneet suorittamaan tehtäviä nopeammin ja muistamaan asioita paremmin. Lisäksi heidän toiminnanohjaus on parantunut ja stressinsietokyky on kasvanut. Fishbach on havainnut samankaltaisia tuloksia omien potilaidensa kanssa. Lisäksi hän korostaa, että hypnoosilla voi vahvistaa myös tunnetaitoja. Useat hänen asiakkaistaan jotka aiemmin kokivat vaikeuksia hallita ajatuksiaan, tunteitaan ja käyttäytymistään, kokivat saaneensa paremman kontrollin elämäänsä hypnoterapian avulla.

Hypnoterapian hyödyt ADHD-oireiden hoidossa

1. Hypnoterapia on toimiva lääkkeetön hoitomuoto ADHD-oireisiin ja toimii myös yhdistettynä lääkitykseen.

2.  Hypnoterapia toimii hyvin myös nuorilla ja lapsilla. Lapset ovat usein luontaisesti alttiimpia suggestioille ja reagoivat hypnoosiin siten helpommin. Tämä johtuu osittain lasten joustavasta mielikuvituksesta ja aivojen suuresta neuroplastisuudesta.

3. Hypnoterapia on turvallinen hoitomuoto, jolla ei ole haittavaikutuksia. Ennen ADHD-lääkityksen aloittamista kannattaa ehkä harkita ja kokeilla, voisiko hypnoterapia olla vaihtoehto – etenkin nuorten ja lasten kohdalla.

4. Hypnoterapia vaikuttaa nopeasti ja on siksi myös kustannustehokas hoitomuoto, sillä se vaatii yleensä vähemmän tapaamisia verrattuna moniin muihin hoitomuotoihin. Tämäkin tekee hypnoterapiasta harkitsemisen arvoisen vaihtoehdon, jonka ansiosta voit säästää aikaa ja rahaa.

5. Hypnoterapia auttaa sinua tunnistamaan potentiaalisi, keskittymään vahvuuksiin heikkouksien sijaan ja luottamaan kykyihisi, joten se vahvistaa itsetuntoasi. Voimaannuttavien suggestioiden avulla pystyt näkemään itsesi positiivisemmassa valossa ja suhtamaan itseesi myötätuntoisemmin, vähemmän vaativasti.

 

Tervetuloa hypnoerapiaan

Myös oma kokemukseni terapeuttina on se, että hypnoterapia auttaa ADHD-oireisiin ja asiakkaani ovatkin saaneet tästä merkittävää apua. Täsmähaasteisiin paneutumisen lisäksi se myös lievittää ahdistusta ja sen vaikutuksia arkielämään.

Jos haluat kokeilla tätä hoitomuotoa, laita viesti osoitteeseen sarimarika@mindforce.fi tai täytä sivun alalaidassa oleva yhteydenottolomake. Hypnoterapia toimii hyvin myös verkkovalmennuksena.

Asiakaskokemuksia:

Olen yrittäjä. Hyviä ideoita tulee päähäni jatkuvalla syötöllä  ja niin nopeasti, että minulla on kymmeniä projekteja työpöydälläni, jotka eivät sitten tahdo valmistua…  Teen luovaa työtä, ja lääkkeet jotenkin muuttivat ajatteluani, joten en halua käyttää niitä kuin todella vaativissa tilanteissa. Tuttavani suosituksesta varasin Sari-Marikalta hypnoterapia-valmennuspaketin, ja jo kahden kerran jälkeen huomasin, miten sain vähennettyä ajatusmyllerrystäni päässäni, ja työskentelykin alkoi sujua pitkäjänteisemmin!! Olen altis hamstraamiselle, ja käytimme jäljellä olevat kerrat tähän haasteeseen. Myös tässä asiassa huomaan selkeää edistystä! Suunnitelmissani on ottaa laittaa muitakin asioita kuntoon hypnoterapian avulla. Lämmin suositukseni!

– Venla, 43 v.

 

Varasin ajan valmennukseen parisuhdeongelmien takia. Eniten riitaa suhteessa aiheuttivat impulsiiviset ostokseni, jotka horjuttivat välillä jopa talouttamme. En osannut yhdistää toimintaani ADHD:hen, saati addiktioon. Päätimme käsitellä tätä hypnoterapialla ja ihme on tapahtunut: pakonomainen tarve osteluun on kadonnut. Olisinpa saanut apua ongelmaani jo paljon aiemmin. Mutta parempi myöhään. Olen älyttömän kiitollinen saamastani avusta! Ja niin: Sari-Marika on ihana ja tunneälykäs terapeutti.

– Minttu 29 v.

 

Sattumien kautta päädyin lopettamaan lääkityksen ja otin yhteyttä Sari-Marikaan työstääkseni vaativuuden tunnelukkoa. Käytimme 5 x valmennuksen hypnoosiin sekä avoimeen keskusteluun. Aiemmin ajatuksissani oli  jatkuvasti minua moittiva ja sättivä ääni, mutta nyt se ääni on saanut kaverikseen uuden äänen joka rohkaisee, kannustaa ja puhuu empaattisesti sekä lempeästi. Sisälleni on laskeutunut uudenlainen itsevarmuus ja rauha olla rohkeasti sellainen kuin olen. En enää yritä hillitä ja hallita värikästä persoonaani ja olen huomannut tämän myötä sen etten enää väsy ihmisten kanssa vuorovaikutuksessa kuten ennen. Uskallan olla rohkeammin minä ja se oli enemmän kuin mitä osasin toivoa ja odottaa valmennukselta.

-Emma 32.v 

 

Onko sinulla tai läheiselläsi ADHD? 

Olen kirjoittanut kiitosta saaneen kirjan Supervoimani ADHD . Kirjassa on harjoituksia sekä myös käytännönläheisiä vinkkejä arjenhallintaan. Uusin kirjani ADHD ja parisuhde käsittelee sitä, millaisia elementtejä ADHD tuo ihmissuhteisiin ja aikuisten välisiin rakkaussuhteisiin. Kirjassa on paljon harjoituksia. Lue lisää tästä >

Voisiko joku hyötyä kirjoitukseni sisällöstä? Jos, olen kiitollinen jos jaat sitä eteenpäin.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kommentoi