fbpx

Raudanpuutteen hoitaminen saattaa lievittää ADHD-oireita

Matala ferritiinitaso ja ADHD – minun tarinani

Ferritiini on elimistön rautavarastoja säätelevä proteiini. Rauta on tärkeä hivenaine, joka osallistuu muun muassa punasolujen hapenkuljetukseen ja energiantuotantoon. Ferritiini sitoo ylimääräisen raudan varastoitavaksi, jolloin sitä voidaan myöhemmin käyttää tarvittaessa. Selkeä raudanpuute tulkitaan miehillä, kun ferritiini eli varastorauta on alle 30 µg/l ja naisilla alle 20 µg/l. Ferritiini on paras raudanpuutteen indikaattori ja se on helppo selvittää yksinkertaisella verikokeella, ilman lääkärin lähetettä. Raudanpuute voi esiintyä myös ilman anemiaa.

Olen aina kärsinyt alhaisesta hemoglobiinista – esimerkiksi en ole koskaan ollut kelvollinen luovuttamaan verta. Samasta syystä olen varmasti aina ollut hieman väsynyt. Väsymysoireet pahenivat synnytyksen jälkeen. Aluksi luulin, että se johtui vauvan valvottamisesta, mutta jälkikäteen ajateltuna asiaan vaikutti varmasti myös synnytyksessä menetetty runsas veri. Väsymys poistunut nukkumalla tai rautavalmisteita popsimalla, vaan paheni vuosi vuodelta.

Tyypillisiä raudanpuutteen oireita on esimerkiksi väsymys, hengenahdistus, levottomat jalat, unihäiriöt, aivosumu ja muistihäiriöt. Raudanpuute voi ilmetä myös fyysisen suorituskyvyn heikentymisenä sekä sydämentykytyksinä. Minulla oli nämä kaikki oireet. Heti aamulla herätessäni olin väsynyt, ja päivät kuluivat kuin sumussa. Lopulta olin täysin vetämätön, ja pienetkin asiat tuntuivat ylitsepääsemättömän raskailta ja vaativat suunnatonta pinnistelyä.

Valitin olotilaani lääkäreille ja epäilin kärsiväni alhaisista ferritiinitasoista. Kukaan ei ottanut minua tosissaan. Koska hemoglobiiniarvoni olivat kunnossa, en saanut lähetettä ferritiiniarvojen tarkistukseen. Sen sijaan lääkärit tarjosivat minulle masennuslääkkeitä. Olin raivoissani! Jos olisin masentunut, en varmaankaan ensimmäisenä ajatuksena miettisi, että harmittaa kun olisi intoa tehdä asioita, mutta mielen ja kehon väsymys estää sen.

Lopulta olin tilanteessa, jossa jouduin joka päivä ottamaan lounasaikaan päiväunet, jotta selviytyisin työpäivästä. Mutta eihän sellainen elämä ole mistään kotoisin. Minulla oli diagnosoitiin aikuisiällä ADHD, ja olin lukenut, että ADHD ja alhainen ferritiinitaso saattavat liittyä toisiinsa (kuten myös fibromyalgia). Päätin tarkistuttaa ferritiiniarvoni omakustanteisesti, ja se oli alle 20 µg/l. 

Varasin ajan Antioksidanttiklinikalle, ja siellä lääkäri Pirjo Lindfors-Labato otti minut viimein tosissaan. Olin niin huojentunut, että itkin. Minulle määrättiin läjäpäin kokeita, ja lääkäri määräsi rautainfuusion (3x), jonka yksityinen sairaanhoitaja suoritti. Heti ensimmäisen infuusion jälkeen huomasin kohennusta olotilassa, ja pian pärjäsin ilman päiväunia. Hoito maksoi paljon, jouduin ottamaan tätä varten lainaa, mutta se oli sen arvoista!

On hyvä muistaa, että tämä on yksilöllinen kokemus, mutta haluan jakaa tarinani, jos siitä lukijana hyödyt. Alhaista ferritiinitasoa on pidetty ”trendisairautena” siinä missä ADHD:takin, ja todella toivon, että tietoisuus kummankin kohdalla lisääntyy ja mahdollisuus saada oikeanlaista hoitoa Suomessa helpottuu. Esimerkiksi Ruotsissa on jo noin kymmenen vuoden ajan mitattu ferritiini kaikilta raskaana olevilta naisilta!

 

ADHD:n ja ferritiinin välillä on havaittu yhteys

Tutkimukset viittaavat siihen, että raudanpuutoksella voi olla vaikutusta aivojen toimintaan ja hermostolliseen kehitykseen (lue tästä). Rauta on välttämätön aine aivojen toiminnalle, ja sen puute voi vaikuttaa hermosolujen toimintaan ja välittäjäaineiden tasapainoon. Siten alhainen ferritiini, eli raudanpuute, saattaa olla yhteydessä ADHD:hen tai ADHD-oireisiin. 

Raudanpuutos ei ole suora syy ADHD:lle, mutta se voi vaikuttaa oireiden ilmenemiseen ja voimakkuuteen. Toki on hyvä tiedostaa, että ADHD on neurobiologinen oireyhtymä, johon vaikuttavat useat eri tekijät, kuten perimä, aivojen toiminta ja ympäristötekijät.

 

Raudanpuutteen hoitaminen saattaa lievittää ADHD-oireita

Raudanpuutos aiheuttaa yleistä väsymystä, heikentynyttä keskittymiskykyä ja kognitiivisten toimintojen heikkenemistä, mikä saattaa ilmetä levottomuutena, keskittymisvaikeuksina ja impulsiivisuutena – tyypillisiä ADHD-oireita. Tästä syystä raudanpuutteen hoitaminen saattaa lievittää ADHD-oireita tai lievittää niiden vaikeusastetta.

 

Raudanpuutteen hoito

Raudanpuutteesta puhutaan, jos ferritiinitaso laskee alle 30. Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että luuydin on jo lähes tyhjä raudasta, eivätkä varastot riitä turvaamaan joka hetki uutta punasolutuotantoa. Alhaisesta ferritiinitasosta tai raudanpuutteesta kärsivät henkilöt hoidetaan usein ravintolisillä tai rautavalmisteilla, joita saa apteekeista ilman reseptiä.

Naisilla on keskimäärin pienempi rautavarasto kuin miehillä, mikä johtuu osittain kuukautisten aikana menetetystä verestä ja raudasta. Raskaana olevilla naisilla raudan tarve kasvaa, mikä voi altistaa raudanpuutteelle. Vaikka alhainen ferritiinitaso on yleisempi naisilla, sitä voi esiintyä myös miehillä.

 

Rautainfuusio

Vakavissa raudanpuutostapauksissa voidaan käyttää rautainfuusiota. Se on lääketieteellinen toimenpide, jossa rautaa annetaan suoraan verenkiertoon laskimonsisäisesti. Rautainfuusioon on oltava lääkärin lähete sekä enintään kolme kuukautta vanhat laboratoriokokeet, joista raudanpuute ilmenee.

Suomessa rautainfuusioon päädytään vasta, kun kaikki muut keinot on jo käytetty, sillä siihen liittyy riskejä. Suurin riski liittyy allergiseen reaktioon, ja lievempiä haittavaikutuksia voivat olla esimerkiksi väsymys, päänsärky, pahoinvointi ja joskus harvoin kuume. Yleensä sivuoireet lakkaavat muutamassa viikossa. Rautainfuusio tehdään lääkärin ohjeiden mukaan ammattilaisen toimesta.

Myös Fibromyalgialla ja ADHDlla on todettu olevan yhteys, lue lisää tästä.

Loppksi haluan vielä mainita, että on tärkeää, että et itse yritä diagnosoida tai hoitaa raudan puutetta ilman lääkärin ohjeita, koska se voi aiheuttaa terveysriskejä. Ainoastaan lääkäri voi tehdä oikean diagnoosin ja suunnitella sinulle sopivan hoidon.

Toivon, että artikkelistani oli sinulle hyötyä, ja jos koet, että joku muu hyötyisi tästä, voit jakaa tätä tietoa eteenpäin. On tärkeää, että alhaisesta ferritiinitasosta tai raudanpuutteesta kärsivät saavat asianmukaista hoitoa ja että tietoisuus näistä asioista lisääntyy yleisesti.

Kurssi ADHD-arjen hallintaan

Arjen hallinta ja elämä helpottuu kun tunnistat ja ymmärrät ADHD-piirteitäsi ja opit hallitsemaan niitä.

Kurssi on jaettu 13. viikon on jaksoihin. Jokaisessa on oma teema, joilla arjenhallintasi helpottuu ja voit alkaa elämään rennommin. Lue lisää tästä >

Onko sinulla tai läheiselläsi ADHD? 

Olen kirjoittanut kiitosta saaneen kirjan Supervoimani ADHD . Kirjassa on harjoituksia sekä myös käytännönläheisiä vinkkejä arjenhallintaan. Uusin kirjani ADHD ja parisuhde käsittelee sitä, millaisia elementtejä ADHD tuo ihmissuhteisiin ja aikuisten välisiin rakkaussuhteisiin. Kirjassa on paljon harjoituksia. Lue lisää tästä >

Voisiko joku hyötyä kirjoitukseni sisällöstä? Jos, olen kiitollinen jos jaat sitä eteenpäin.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kommentoi