fbpx

Vinkkejä ADHD-lapsen koulun aloitukseen

Nepsy-lapsi ja koulun aloitus

Erityslapsen vanhempana luot onnistuneelle kouluvuodelle hyvän lähtökohdan, käymällä tähän liittyvät asiat läpi lapsesi, hänen opettajiensa ja muiden tärkeiden ihmisten kanssa.

Ajatus keskustelujen käymisestä saattaa tuntua rasittavalta, mutta nämä keskustelut ovat tärkeitä tuoden sinulle mielenrauhaa, samalla kun ne luovat vahvan perustan onnistuneelle kouluvuodelle lapsellesi, hänen opettajilleen ja muille, jotka kuuluvat hänen elämäänsä.

Tässä muutamia vinkkejä, mistä voit aloittaa


Keskustele lapsesi kanssa:

Jos lapsellasi on ADHD tai muita nepsy-oireita, hän saattaa kokea heikkoa itsetuntoa ja jännittää tulevaa lukuvuotta. Korosta keskustelussa positiivisia puolia ja keskity siihen, että hän menestyy koulussa. Auta häntä ymmärtämään ADHD-oireita ja muistuta oireyhtymän hyvistä puolista, kuten luovuudesta, kekseliäisyydestä, omintakeisuudesta ja kyvstä nähdä asiat myös toisin. Auta häntä näkemään itsensä arvokkaana luokkayhteisön jäsenenä, olipa hänellä oppimisvaikeuksia tai ei. (Lue lisää kirjasta Supervoimani ADHD).


Kysy hänen kavereistaan:

ADHD-lapsi saattaa tarvita tukea hänelle sopivien luokkakavereiden tunnistamisessa. Auta häntä tutustumaan myös niihin oppilaisiin, jotka ovat hiljaisempia ja opiskelevat ahkerasti, sillä he saattavat puolestaan ihailla hänen mielikuvitustaan tai rohkeuttaan. Näin ystävykset tasapainottavat toisiaan sen sijaan, että lapsesi ajautuu seuraan joka ruokkii hänen impulsiivisuuttaan ja muita opiskelua haittaavia piirteitä.


Kannusta suhtautumaan opettajaan positiivisesti

Auta hänet näkemään opettajat ihmisinä, ei vain auktoriteetteina. Rohkaise yhteistyöhön opettajan kanssa. Opettaja voi olla myös hyvää tarkoittava liittolainen.


Mitä opettajan tulisi tietää kun lapsella on ADHD:

Selvitä opettajalle lapsesi tilanne ja varmista, että hän on tietoinen yksilöllisestä opetussuunnitelmasta, jos sellainen on olemassa. Jos ei, varaa aika keskusteluun opettajan ja asiasta vastaavien koulun edustajien kanssa.


Jos lapsellasi ADHD-lääkitys

Jos lapsesi käyttää ADHD-lääkitystä, keskustele hoitavan lääkärin kanssa suunnitellaksenne lääkityksestä kouluvuoden alkaessa jotta voitte hienosäätää lääkkeen annostusta ja ajankohtaa ennen oppituntien alkamista.


Keskustelut kotona:

Pohdi kumppanisi kanssa (tai itseksesi), mitä olette oppineet lapsenne ADHD:sta viimeisen vuoden aikana. Miettikää, mitkä toimenpiteet auttoivat häntä edellisellä luokalla ja mitä voi päivittää.


Pidä yhteyttä muiden vanhempien kanssa:

Kerro avoimesti lapsesi ADHD:sta muille vanhemmille esimerkiksi nouto- ja palautustilanteissa tai vanhempainilloissa. Jaa kokemuksiasi ja rohkaise muita vanhempia jakamaan omia kokemuksiaan. Tukekaa toisianne, löytäkää yhteisymmärrys ja empattinen suhtautuminen lapsianne kohtaan.


Luomalla näitä keskusteluyhteyksiä ja jakamalla kokemuksia, rakennat hyvän tuen lapsellesi, joka auttaa häntä menestymään ADHD-arjessa, koulussa ja elämässä yleensä.

Hyvää alkavaa kouluvuotta!

  • Muokkaa Sarake
 
  • Muokkaa Tekstinmuokkain
 
 

Lähteet: Additude Magazine, Supervoimani ADHD

Kurssi ADHD-arjen hallintaan

Arjen hallinta ja elämä helpottuu kun tunnistat ja ymmärrät ADHD-piirteitäsi ja opit hallitsemaan niitä.

Kurssi on jaettu 13. viikon on jaksoihin. Jokaisessa on oma teema, joilla arjenhallintasi helpottuu ja voit alkaa elämään rennommin. Lue lisää tästä >

Onko sinulla tai läheiselläsi ADHD? 

Olen kirjoittanut kiitosta saaneen kirjan Supervoimani ADHD . Kirjassa on harjoituksia sekä myös käytännönläheisiä vinkkejä arjenhallintaan. Uusin kirjani ADHD ja parisuhde käsittelee sitä, millaisia elementtejä ADHD tuo ihmissuhteisiin ja aikuisten välisiin rakkaussuhteisiin. Kirjassa on paljon harjoituksia. Lue lisää tästä >

Voisiko joku hyötyä kirjoitukseni sisällöstä? Jos, olen kiitollinen jos jaat sitä eteenpäin.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kommentoi