fbpx

Mitä hypnoterapia on?

Hypnoterapiaan liittyy paljon ennakkoluuloja ja vääriä uskomuksia, ja ajattelin avata blogissani sitä, mistä hypnoterapiassa on kyse.

Hypnoterapia on terapeuttinen hoitomuoto, jossa hyödynnetään hypnoosia.

Hypnoterapia tarjoaa tehokasta tukea positiivisten ja pysyvien muutosten aikaansaamiseen elämässä. Sen avulla voidaan käsitellä monenlaisia elämää haastavia tilanteita, kuten ahdistus, pelot (fobiat), riippuvuudet, uniongelmat, traumat, ADHD-oireet ja kivun hallinta. Hypnoterapiassa sinut ohjataan rentoutuneeseen ja keskittyneeseen tilaan, jota kutsutaan hypnoosiksi. Tämä tila mahdollistaa alitajuntaan pääsyn, jolloin myönteisten muutosten saavuttaminen on mahdollista.

Hypnoterapian avulla voidaan käsitellä syvällisiä tunteita, ajatusmalleja ja käyttäytymismalleja,  tavoitteena elämänlaadun parantaminen. Terapeutin ohjauksessa voidaan tunnistaa haitallisia ajatusmalleja ja kehittää sinua paremmin palvelevia tapoja reagoida erilaisiin tilanteisiin.

 

Hypnoterapia tarjoaa apua kehon ja mielen hyvinvointiin, elämän laadun parantamiseen ja auttaa motivoitumisessa eli tavoitteiden saavuttamisessa – niin arjessa, harrastuksissa kuin työelämässä.

 

Hypnoterapia on turvallinen hoitotapa ja sopii lähes kaikille. Jos sinulla on, tai on ollut psykoottisia sairauksia tai epilepsia, ei hoitomuoto sinulle sovellu.

Hypnoterapia on osoittautunut tehokkaaksi myös etäyhteyden kautta tapahtuvassa verkkovalmennuksessa.

Mitä hoitotilanteessa tapahtuu?

Yleensä suosittelen asiakkaalle vähintään 3-5 hoitokertaa, joista ensimmäinen on alkuhaastattelu. joskus yksikin hoitokerta riittää.  Hoidon onnistumisen kannalta olennaista on, että  olet motivoitunut ja avoin hoitotilanteelle – tällöin mielesi on myös vastaanottavainen suggestioille. 

Hypnoosihoidossa on useita vaiheita,  joista ensimmäinen on alkuhaastattelu.

1. Alkuhaastattelu auttaa hahmottamaan ne tarpeet, tavoitteet ja haasteet, joita haluat käsitellä hypnoosin avulla. Haastattelun pohjalta räätälöin yksilöllisen, tarpeitasi ja tavoitteitasi tukevan ohjelman, jonka avulla lähdemme kohti haluttua muutosta.

2. Rentoutus: ohjaan sinut rentoutuneeseen tilaan, jossa mielesi on vastaanottavainen. Rentoutumisen avulla mielesi rauhoittuu ja keskittyminen onnistuu paremmin.

3. Induktio: induktio on vaihe, jossa autan sinua siirtymään hypnoottiseen tilaan. Tämä tapahtuu erilaisten tekniikoiden avulla, kuten mielikuvien käytöllä, syventävällä rentoutuksella ja ennalta sovituilla suggestioilla. Induktiotekniikat vaihtelevat asiakkaan ja käsiteltävän asian mukaan.

4. Syventäminnen: syventämisen tarkoituksena on saavuttaa optimaalinen tietoisuuden tila alitajunnan kanssa työskentelyä varten. Hypnoosi tapahtuu useilla eri tasoilla (1-6), joista 6 on unenkaltainen tila. Tavanomaisimmin hoitotilanteessa mennään syvyyteen 2-3.

5. Työskentely alitajunnan kanssa: kun olet sopivassa hypnoottisessa tilassa, on mielesi avoin suggestioille, mikä mahdollistaa mm. negatiivisten uskomusten (tunnelukko) ja käyttäytymismallien käsittelyn, niiden muuttamisen sinua paremmin palveleviksi toimintamalleiksi.

6. Virkistäminen: hoidon päättyessä ohjaan sinut palaamaan päivätietoiseen tilaan rauhallisesti ja asteittain. Palattuasi mielesi on virkeä ja täysin tietoinen ympärilläsi tapahtuvasta.

Mikä on hypnoositila?
Miksi puhutaan transsista?
Miten aivoaallot liittyvät hypnoosiin?

Toisin kuin lavahypnoosit antavat ymmärtää, hypnoositila on luontainen tila, jonka koet päivittäin aamulla kun heräät ja illalla hetki ennen kuin nukahdat. Saatat myös päivän mittaan kokea kevyitä hypnoositiloja. Esimerkkinä kun autoa ajaessasi tai kävellessäsi huomaat ”yllättäen” olevasi jo perillä, etkä muista matkastasi juuri mitään.

 

Aivoaallot

Aivoaallot ovat sähköisiä signaaleja, jotka heijastavat aivojen toimintaa. Ne jaetaan eri taajuuksiin, kuten delta, theta, alfa, beeta ja gamma, joilla jokaisella on oma merkityksensä. Hypnoositila ja transsi ovat tiloja, jotka liittyvät tietoisuuden muutokseen ja mielen rentoutumiseen.  Aivoaallot liittyvät näihin tiloihin siten, että  hypnoositilassa ja transsissa aivoaallot hidastuvat siirtyen alfa- tai theta-taajuuksille. Alfa-aallot ovat 8-13 hertsin alueella ja liittyvät rentoutumiseen ja mielen levollisuuteen. Theta-aallot ovat 4-7 hertsin alueella ja liittyvät syvään rentoutumiseen, luovuuteen ja mielikuvituksen vahvistumiseen. (Jatkuu kuvan jälkeen).

Kurssi ADHD-arjen hallintaan

Arjen hallinta ja elämä helpottuu kun tunnistat ja ymmärrät ADHD-piirteitäsi ja opit hallitsemaan niitä.

ADHD-kurssi on jaettu 13. viikon on jaksoihin. Jokaisessa on oma teema, joilla arjenhallintasi helpottuu ja voit alkaa elämään rennommin. Lue lisää tästä >

Aivoaaltojen hidastuminen auttaa siirtymään analyyttisen mielen ulkopuolelle ja pääsemään syvempiin alitajunnan kerroksiin, jolloin mahdollisuudet muutoksen tekemiseen ja itsensä kehittämiseen kasvavat.

Turun yliopiston tutkijat osoittivat, että hypnoosin aikana aivojen tapa käsitellä tietoa muuttuu . Löytö auttaa ymmärtämään, mitkä muutokset aivotoiminnassa selittävät hypnoosiin liittyviä tajunnan ja käyttäytymisen muutoksia kuten herkkyyttä suggestioille.

 

Mihin kaikkeen hypnoterapia auttaa?

Hypnoterapian hyödyt ovat moninaiset: hypnoterapia mahdollistaa usein nopean avun erilaisiin psyykkisiin ja fyysiin haasteisiin.

Stressin hallinta: hypnoterapia auttaa rentoutumaan ja lievittämään stressiä. Syvärentoutus ja rauhallinen tila auttavat vähentämään stressihormonien eritystä ja parantavat näin kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Ahdistuksen lievitys: hypnoterapia auttaa vähentämään ahdistuksen oireita ja hallitsemaan ahdistunutta olotilaa paremmin.

Fobiat ja pelot: hypnoterapia on osoittautunut tehokkaaksi fobioiden ja pelkojen käsittelyssä. Se auttaa käsittelemään pelkotiloja ja löytämään keinoja niiden voittamiseen.

Itseluottamus ja itsetunto: hypnoterapia auttaa parantamaan itseluottamusta ja itsetuntoa, mikä vaikuttaa positiivisesti elämän eri osa-alueisiin.

Tupakoinnin lopettaminen: monille ihmisille hypnoterapia on osoittautunut tehokkaaksi apukeinoksi tupakoinnin lopettamiseen.

Painonhallinta: Hypnoterapia voi tukea terveellisten elämäntapojen omaksumista ja auttaa painonhallinnassa.

Unettomuus: Hypnoterapia auttaa parantamaan unen laatua ja auttaa unettomuudesta kärsiviä saamaan paremmin unesta kiinni.

Trauman käsittely: Hypnoterapiaa voidaan käyttää traumojen käsittelyssä ja traumaperäisten oireiden lievittämisessä.

Kipujen hallinta: Hypnoterapia voi auttaa lievittämään kroonisia kipuja ja tarjoaa vaihtoehtoisen tavan kipujen hallintaan.

Hypnoosia hyödyntävät myös urheilijat ja opiskelijat  jotka hakevat tukea suorituksiinsa ja tavoitteidensa saavuttamiseen. 

On hyvä muistaa, että hypnoterapian vaikutukset vaihtelevat yksilöittäin.

 

Hypnoterapia on turvallinen hoitomuoto, joka tarjoaa apua lukuisiin eri haasteisiin ja auttaen parantamaan hyvinvointia, elämän laatua sekä saavuttamaan tavoitteita eri elämäntilanteissa.


Tässä vielä yksityiskohtaisemmin lueteltuna aihealueet, joihin hypnoterapia auttaa: stressi, makeanhimo, adhd-oireiden lievittäminen, syömishäiriöt, paniikkihäiriö, ahdistus, ahdistushäiriö,motivointi, tavotteiden saavuttaminen, krooninen kipu, kivun hoito, peliriippuvuus, ostoriippuvuus, seksiriippuvuus, pakkoajatukset, tupakoinnin lopettaminen, itsetunnon parantaminen, parempi itsetunti, itsemyötätunto, sosiaaliset pelot, esiintymisjännitys, impulsiiviinen toiminta, painonhallinta / laihduttaminen.

Jos luulet, että hypnoosista on sinulle apua, täytä sivun alaosassa oleva yhteydenottolomake. Lue lisää ja katso hinnat tästä.

 

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

Pääsevätkö kaikki hypnoosiin?
Toiset ihmiset ovat luontaisesti herkempiä hypnoosille. 98 % ihmisistä on hypnotisoitavissa ja heistä joista 20 prosenttia erittäin herkästi.

Miltä tuntuu olla hypnoosissa?
Hypnoositila saattaa tuntua pettymykseltä  jos odotuksissasi on jokin ylimaallinen olotila. Hypnoosi on erittäin miellyttävä tunne syvästä fyysisestä ja henkisestä rentoutumisesta. Se muistuttaa hetkeä, kun olet hereillä, mutta juuri vaipumassa uneen. Mieli on aktiivinen ja kuulet kaikki ympärillä olevat äänet. Voit halutessasi vastustaa suggestioita jos haluat. Ajatuksesi harhailevat vapaasti ja tiedostat, ettet ole unessa ja muistat kaiken täydellisesti. Tämä voi saada sinut luulemaan, ettet päässyt hypnoottiseen tilaan, vaikka todellisuudessa olet siinä. Hypnoosissa mieli on hyvin tietoinen ja vastaanottavainen. 

Miksi jotkut ihmiset pelkäävät hypnoosia?
Hypnoosi on valitettavan väärinymmärretty hoitomuoto, johon liittyy virheellisiä uskomuksia. Elokuvat, kirjallisuus ja Tv:n lavahypnoosit ovat  tehneet hypnoosista viihdettä, vaikka tosiasiassa sillä voidaan parantaa monen elämänlaatua pysyvästi ja riskittömästi.

Onko hypnoterapia vaarallista?
Hypnoosi on normaali mielentila ja täysin turvallista. On toki on tärkeää valita vastuullisesti toimiva, asianmukaisen koulutuksen omaavaa terapeutti. Yleensä suositukset puhuvat puolestaan.

Heikentääkö hypnoositila itsekontrollia?
Hypnoosi ei heikennä itsekontrolliasi, päinvastoin, se vahvistaa sitä. Hypnoosi toimii yhteistyössä mielesi kanssa, ei sitä vastaan. Hypnoottisessa tilassa olet edelleen tietoinen ja voit itse ohjata mieltäsi ja toimintaasi. Hypnoterapiassa käytetyt ennalta sovitut suggestiot ovat yhteensopivia omien tavoitteidesi ja arvojesi kanssa, ja ne auttavat vahvistamaan positiivisia muutoksia elämässäsi.

Voiko minut  hypnotisoida vastoin tahtoani?
Hypnoosiin meneminen vaatii aina suostumuksesi. Hypnoterapeutti toimii itseasiassa oppaana ja avustajana, sinä itse teet päätökset ja osallistut aktiivisesti prosessiin. Hypnoosi on yhteistyötä,  jossa hypnotisoit itse itsesi tietoisesti ja vapaaehtoisesti.

Miten hypnoosista pääsee pois?
Voit palata hypnoositilasta päivätietoisuuten halutessasi ihan koska vain.
Hypnoositilasta palauttaminen (virkistäminen) ja turvasana ovat käytäntöjä, jotka varmistavat, että voit turvallisesti palautua hypnoosista täysin tietoiseen tilaan. Turvasana on terapeutin kanssa ennalta sovittu sana, jonka voit lausua halutessasi palata täysin tietoiseen tilaan. Myös terpauttisi voi palauttaa sinut turvasanalla tähän hetkeen, jos hän kokee sen tarpeelliseksi.

Voiko hypnoositilaan jäädä?
Tämä on turha huoli. Jos hypnoterapeuttisi pyörtyisi tai verkkoyhteys katkeaisi, vaipuisit luonnolliseen uneen ja heräisit itsellesi sopivaan aikaan. Sinulla on hypnoosissa täysi ja täydellinen kontrolli ja asetat itse omat rajasi. Sekään ei ole vaarallista, jos nukahdat, mutta hypnoosin teho ei kylläkään ole yhtä voimakas.

Mikä on alitajunta?
Alitajunta on tiedostamattoman mielen osa, joka ohjaa käyttäytymistämme ja reaktioitamme. Se sisältää muistot, uskomukset, pelot ja toiveet, jotka vaikuttavat meihin tidostamattamme. Hypnoosi on keino vaikuttaa myönteisesti alitajuntaan ja muuttaa haitallisia ajatusmalleja positiivisiksi. Tämä auttaa luomaan pysyviä ja myönteisiä muutoksia elämässämme.

Entä jos minua ei voi hypnotisoida?
Suuri osa meistä ajattelee juuri näin. Pelko liittyy usein kontrollin menettämiseen. Totuus on kuitenkin päinvastainen. Onnistumisen kannalta olennaista on, että  olet motivoitunut ja avoin hoitotilanteelle, tällöin mielesi on myös vastaanottavainen suggestioille. Hyväksymällä annetut suggestiot harjoitat itse asiassa voimakkaampaa ajatusten hallintaa kuin muulloin. Ainoa ajatus, joka estää sinua pääsemästä hypnoottiseen tilaan, on ajatus ”en voi tulla hypnotisoiduksi”.

Auttaako hypnoterapia todella myös ADHD-oireisiin?
Kyllä. Hypnoterapia auttaa ADHD-oireisiin. Moni ADHD-asiakkaani on saanut apua hypnoterapiasta.  Hypnoterapia auttaa sinua tunnistamaan  luontaisen potentiaalisi,  keskittymään heikkouksien sijaan vahvuuksiin ja omiin kykyihisi. Tämä edistää itseluottamustasi. Voimaannuttavien suggestioiden myötä voit nähdä itsesi positiivisemmasta näkökulmasta, suhtautuen itseesi myötätuntoisemmin, vähemmän vaativasti. Tämä vähentää eriarvoisuuden tunnetta ja auttaa sinua rakentamaan positiivisempaa kuvaa itsestäsi.

Terapia auttaa sinua päästämään irti stressistä: ylianalysoinnista, liiallisesta vaativuudesta ja itsesi syyllistämisestä. Se myös lievittää ahdistusta ja sen vaikutuksia arkielämässäsi. Hypnoosi auttaa sinua löytämään keinot neurotyypillisille suunnitellussa maailmassa pärjäämiseen ja kehittämään oman strategian oireittesi hallitsemiseksi ja tavoitteiden saavuttamiseksi.

Lue, miten hypnoterapia auttaa ADHD-oireisiin tästä.


Tervetuloa hypnoerapiaan!

Jos haluat kokeilla tätä hoitomuotoa, laita viesti osoitteeseen sarimarika@mindforce.fi tai täytä sivun alalaidassa oleva yhteydenottolomake. Hypnoterapia toimii hyvin myös verkkovalmennuksena.

Onko sinulla tai läheiselläsi ADHD? 

Olen kirjoittanut kiitosta saaneen kirjan Supervoimani ADHD . Kirjassa on harjoituksia sekä myös käytännönläheisiä vinkkejä arjenhallintaan. Uusin kirjani ADHD ja parisuhde käsittelee sitä, millaisia elementtejä ADHD tuo ihmissuhteisiin ja aikuisten välisiin rakkaussuhteisiin. Kirjassa on paljon harjoituksia. Lue lisää tästä >

Voisiko joku hyötyä kirjoitukseni sisällöstä? Jos, olen kiitollinen jos jaat sitä eteenpäin.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kommentoi